Dubrovnik

Dubrovnik is een prachtige oude vestingstad in Dalmatië gelegen aan de Adriatische zee en een zeer mooie en veelzijdige vakantie bestemming. De stad werd in de 7de eeuw gesticht vanuit het iets zuidelijker gelegen Cavtat en heeft een rijke geschiedenis. Er werd veel handel gedreven en de stad wordt beschermd door een grote verdedigingsmuur. De stad floreerde in de zestiende en zeventiende eeuw en had een sterke macht op zee. Na de aardbeving in 1667 verloor de stad grotendeels deze macht. Door de rijke geschiedenis zie je ook veel Venetiaanse invloeden terug in de stad. Vanaf de stadsmuur kan je een mooie wandeling maken rondom de oude stad die een prachtig uitzicht geeft op Dubrovnik en zijn bezienswaardigheden. Het stadscentrum van Dubrovnik is autovrij en staat op de UNESCO erfgoedlijst.

Bezienswaardigheden Dubrovnik

Wat is er allemaal te zien in Dubrovnik?

Dubrovnik heeft een scala aan prachtige bezienswaardigheden. De binnenstad is een soort groot openluchtmuseum. Je kan hier heerlijk ronddwalen in het autovrije centrum tussen de prachtige bouwwerken. Wat moet je gezien hebben in Dubrovnik? Hieronder staan een aantal suggesties met nadere uitleg.

Stadsmuren (Gradske Zidine) Dubrovnik

De stadsmuur leent zich om een mooie wandeling overheen te maken. De muur is 1940 meter lang. Het is aan te raden niet op het midden van de dag te gaan wandelen gezien het er dan erg warm kan zijn en er weinig schaduw is. Neem in ieder geval voldoende water en zonnebrand mee. Onderweg zijn er ook enkele verkooppunten voor ijsjes en water en is er een café op de route. Er is een mooi uitzicht op zee en u kunt het nabijgelegen eiland Lokrum zien liggen. Aan de andere zijde heeft u een mooi uitzicht over het oude stadscentrum en naar de berg Srđ waartegen Dubrovnik is aangebouwd.
Er zijn twee poorten: Ploče in het noordoosten en Pile in het westen. Vlakbij Pile is een toeristeninformatiepunt. Iets verderop, vlak naast de fontein, kan een toegangsticket gekocht worden en kan de muur betreden worden.

Placa/Stradun Dubrovnik

Placa/Stradun Dubrovnik

Deze straat, in Barokstijl aangelegd, verbindt de twee poorten aan de binnenkant van de stad. In deze straat vindt u meerdere (souvenir-) winkels, bezienswaardigheden en eetgelegenheden.

Onofrio fontein

De grote Onofrio fontein, gebouwd in 1438, voorzag de stad vroeger van water. Het water werd via een 12 kilometer lang aquaduct vanuit een bron naar de stad geleid. De fontein raakte beschadigd na de aardbeving van 1667. De fontein is vernoemd naar de architect, Onofrio della Cava. De kleine Onofrio fontein ligt aan de oostkant en de grote Onofrio fontein ligt aan de westkant van de stad.

Minčeta toren

De toren werd in twee fasen gebouwd. Het eerste deel werd gebouwd in 1319 door Nićifor Ranjina en was vierkant. Nadat in 1453 Constantinopel viel werd in 1455 de beslissing genomen de toren aan te passen. Ten gevolge van een pestplaag werd de bouw uitgesteld tot 1461. Rond de bestaande vierkante torens werd door Michelozzo een nieuwe ronde toren gebouwd met dikke versterkte muren en modernere architectuur gericht op (oorlogs-) verdediging. De bouw werd in 1463 versneld in verband met toenemende dreigingen vanuit de omgeving. Architect Juraj Dalmatinac bouwde ook mee aan de toren en deze werd in 1464 voltooid.
Minčeta is het meest noordelijk gelegen fort van de stadsmuren en het is in de geschiedenis een belangrijk verdedigingspunt geweest met name voor dreiging die vanaf het vasteland kwam. Het fort is genoemd naar een familie in Dubrovnik die de oorspronkelijke eigenaren waren van de grond waarop de toren is gebouwd.

Revelin

Dit bouwwerk beschermde onder andere de Pločepoort. Het ligt in het noordoosten en wordt met de stadsmuren verbonden door een brug. Het bouwwerk was oorspronkelijk bedoeld ter verdediging tegen de Turken. Het bouwwerk werd door Antonio Ferramolino ontworpen en in 1551, na 11 jaar bouwen, voltooid.

Rectorenpaleis

Het paleis heeft Gotische, Barokke en Renaissancistische bouwstijlkenmerken en huisvest vandaag de dag een museum. Oorspronkelijk was het een verdedigingsbouwwerk. In 1435 werd het door brand verwoest en vervolgens herbouwd, door Onofrio della Cava en Pietro di Martino, als paleis waar de rector zetelde. Vervolgens raakte het gebouw wederom beschadigd. Ditmaal door een explosie van buskruit in 1463. Het gebouw werd opnieuw gereconstrueerd maar had meerdere malen te kampen met de beschadigende effecten van aardbevingen die optraden.

Klokkentoren

2015-05-13 17.09.43

Klokkentoren Dubrovnik

De 31 meter hoge klokkentoren is een herkenbaar punt in Dubrovnik. Het werd ontworpen door de architecten Grubačević, Radončić en Utišenović. De klokkentoren werd gebouwd in 1444 en diende om mensen bijeen te roepen voor vergaderingen of te waarschuwen voor dreiging en gevaar. De wijzerplaat van de klok toont de stand van de maan. De bel wordt ieder uur geluid in de vorm van twee menselijke figuurtjes.

De Luža

Hier werd tot het begin van de 20ste eeuw markt gehouden.

De Luža, Dubrovnik

Sponzapaleis

Het paleis, gelegen aan de Luža, werd in de zestiende eeuw gebouwd en heeft gotische en renaissancistische kenmerken. Vandaag de dag huist het stadsarchief hier en heeft hier waardevolle historische documenten ondergebracht (teruggaand tot de 11de eeuw). Voorheen diende het paleis onder andere als douanekantoor, bank, school en tolhuis. De wapenspreuk ‘Onze metingen verdragen geen bedrog en geen bedrogenen’ die in steen is uitgehouwen ligt hier ook. Met de oprichting van de literaire academie in de 16de eeuw werd het paleis het culturele centrum van Dubrovnik. Het paleis kwam de aardbeving van 1667 ongeschonden door.

Het paleis staat links op de foto, naast de klokkentoren.

Sponzapaleis Dubrovnik

Lovrijenac

IMG_3495

Lovrijenac, Dubrovnik

Dit fort ligt net buiten de muur aan de westzijde van de stad Dubrovnik en heeft een driehoekige vorm. Er zijn twee ophaalbruggen die toegang bieden tot het fort. Boven de poort staat een inscriptie ‘Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro’ (vertaling: Vrijheid is voor geen enkele hoeveelheid goud te koop). Er werd veel waarde gehecht aan de vrije handel.

Het fort had een belangrijke rol in de verdediging van Dubrovnik tegen de Venitianen. Aan het begin van de 11de eeuw probeerde de Venitianen een fort te bouwen op dezelfde plek als waar fort Lovrijenac nu staat. Het is de Venitianen echter niet gelukt. Toen de schepen uit Venetië met de constructiematerialen voor het fort aankwamen bij Dubrovnik stond er al een fort. Dit fort was in korte tijd, slechts enkele maanden, gebouwd door de inwoners van Dubrovnik.

Sv. Ivan fort

Dit fort, aan de zuidoostelijke kant gelegen, diende ter verdediging tegen vijandige schepen die de haven wilde binnendringen. Het eerste gedeelte werd gebouwd mid 14de eeuw maar gedurende de eeuwen daarna gewijzigd. De schilder Nikola Božidarević schilderde hier een drieluik over en deze is te bezichtigen in het Dominicaanse klooster. Het schilderwerk toont de patroonheilige van Dubrovnik. Vandaag de dag is er in het fort een aquarium, etnografisch museum en het maritiem museum. Hier komt men onder andere meer te weten over de tweede wereld oorlog, maritieme geschiedenis, zeiltechnieken en navigatie.

Bokar

Dit fort werd tussen 1461-1463 gebouwd en ontworpen door Michelozzo. Het was een belangrijke verdediging bij Pile poort en heeft veel kanonnen ter verdediging.

Dominicanenklooster

IMG_3518

Dominicanenklooster, Dubrovnik

Het klooster (jaar 1225) ziet er aan de buitenkant uit als een fort maar aan de binnenzijde is er een kerk, gebouwd in gothisch-romaanse stijl en een museum. Er zijn onder andere stukken te zien van Dobričević, Hamzić, Božidarević, Paolo Veneziano en Titiaan. Er is tevens een bibliotheek.

Adres: Svetog Dominika 4

Franciscanenklooster

IMG_3527

Franciscanenklooster, Dubrovnik

De bibliotheek van het Franciscaner klooster bezit 30.000 boekdelen, meer dan 200 incunabelen en meer dan 1000 handgeschreven documenten. Er zijn meerdere kerkschatten te bewonderen waaronder een verguld zilveren kruis uit de 15de eeuw en een crucifix uit Jaruzalem daterend uit de 18de Centraal in het klooster ligt een prachtige binnentuin met mooie kloostergangen, in Romaans-Gotische stijl, eromheen. Deze rustige binnenplaats en tuin zijn een verademing voor degene die drukke stradun even wil ontvluchten. Tevens treft men bij dit klooster een oude apotheek uit 1317 die tot een van de oudste apotheken van Europa behoort.

Adres: Placa 2, Dubrovnik

Sveti Vlaho

2015-05-13 17.09.19

Sveti Vlaho, Dubrovnik

Deze kerk, met kenmerkende barokelementen, is gewijd aan de patroonheilige Blasius en werd gebouwd omstreeks 1715. Ieder jaar is er op 3 februari een processie in de stad om hem te eren.

Oude stad Dubrovnik

Dit is het oudste stadsdeel van Dubrovnik. Hier staan onder andere grote patricierspaleizen. Tevens vindt u in dit gedeelte het volkenkundig museum.

Kabelbaan Dubrovnik

Ga met de kabelbaan naar boven naar de top van de Srd-heuvel en geniet van het prachtige uitzicht over de Adriatische zee, de oude stad Dubrovnik en de omliggende eilanden voor de kust. De kabelbaan van Dubrovnik werd in 1969 gebouwd en geeft een prachtig panoramische uitzicht over de omgeving. Als het helder is kan je wel tot 70 km ver kijken.

Het fort op de top van de berg Srd wordt het keizerlijke fort genoemd, maar door een groot deel van de geschiedenis stond het ook bekend als het beleg van Ragusa. Het fort werd gebouwd door Napoleon en werd precies op zijn verjaardag voltooid, wat betekent dat het fort en Napoleon zelf hun verjaardagen op dezelfde dag, namelijk 15 augustus, vierden. In 2012 bestond het fort 200 jaar.

Oorspronkelijk heette het hele gebied Dubrava. In het lokale dialect betekent Dubrava bos, en dat is precies wat het vroeger was. Op de 412 meter hoge bergvlakte waren eiken- en dennenbomen. Het dichte bos was de reden waar Dubrovnik zijn naam aan te danken heeft.

Het is handig om zonbescherming en zonnebrand mee te nemen als je op pad gaat met de kabelbaan. Daarnaast is het raadzaam om op warme dagen voldoende water mee te nemen. Verder is het leuk een verrekijker mee te brengen zodat je optimaal van het uitzicht kan genieten. Let er ook op dat wanneer de zon ondergaat het koud kan zijn en je een jas of trui meeneemt. Het weer wil ook nog wel eens plots omslaan en dan komt die trui of jas ook goed van pas.

Er bevindt zich een panorama restaurant bij het bovenste kabelbaanstation waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt en even van een versnapering kan genieten.

De openingstijden van kabelbaan Dubrovnik zijn afhankelijk van de maand van het jaar. De kabelbaan rijdt zodra er genoeg passagiers zijn. Het laatste vertrek vanaf de lagere stations is een half uur voor sluitingstijd. Afhankelijk van het weer kan het zijn dat de kabelbaan niet rijdt.

De openingstijden van de kabelbaan Dubrovnik:

Januari Gesloten

Februari Gesloten

Maart Gesloten

April 09h tot 21h

Mei 09h tot 23h

Juni 09h tot 24h

July 09h tot 24h

Augustus 09h tot 24h

September 09h tot 24h

Oktober 09h tot 21h

November Gesloten

December Gesloten

Prijzen voor een kaartje Dubrovnik kabelbaan:

Retourticket voor volwassenen200,00 kn

Volwassene enkele reis110,00 kn

Kinderretour (4 – 12 jaar)50,00 kn

Kinderen enkele reis (4 – 12 jaar)30,00 kn

Kinderen tot 4 jaar0,00 kn

Museum van de nationale onafhankelijkheidsstrijd Dubrovnik

Het hoofdthema van het museum is Dubrovnik tijdens de onafhankelijkheidsoorlog (1991 – 1995). Er zijn documenten, kunst, foto’s, wapens, oorlogskaarten, videomateriaal, delen van militaire uitrustingen, mijnen en andere voorwerpen te bezichtigen.

Kathedraal Dubrovnik

IMG_3532

Kathedraal Dubrovnik

De bouw van de kathedraal werd mede gefinancierd door de Engelse koning Richard Leeuwenhart. Dit deed hij als dank na het overleven van een scheepsramp nabij het eiland Lokrum in 1192. De aardbeving in 1667 verwoestte de kathedraal en relieken grotendeels. De kathedraal werd in daarop volgende decennia herbouwd onder leiding van verschillende architecten waaronder Andrea Bufalini, Paolo Andreottie, Francesco Cortese, Tommaso Napoli Palermo en Ilija Katičić. In de kathedraal zijn ook de kerkschatten te bezichtigen. Een belangrijk object is de vergulde schedel, arm en been van de patroonheilige van Dubrovnik Sint Blasius. Er zijn meerdere werken, vervaardigd door lokale goudsmeden, en schilderijen van onder andere Parmigianino, Padovanini en Bordone te bezichtigen.

Scheepvaartmuseum

Dit museum is gewijd aan het maritieme verleden van de stad.

War Photo Limited Dubrovnik

Deze galerie heeft regelmatig tentoonstellingen over actuele oorlogsfotografie.

Voor meer informatie over onder andere de actuele tentoonstelling kijk op: War Photo Limited.

Adres: Antuninska 6, Dubrovnik.

Synagoge

Deze synagoge is in Barokstijl gebouwd en gesticht door Sefardische joden die in 1408 uit Spanje waren verdreven. Het is de oudste Sefardische synagoge ter wereld die nog in gebruik is.

Er is een museum met kunststukken en heilige voorwerpen.

Adres: Žudioska ul. 5

Aquarium Dubrovnik

Het aquarium Dubvronik laat je kennis maken met de rijke flora en fauna van de Adriatische zee. Er zijn 31 bassins aanwezig waar vers zeewater continu doorheen stroomt. Leuk om zo kennis te maken met de onderwaterwereld. Hier zwemt onder andere zeebaars, brasem goudkopzeebrasem, zeebrasem, bruine lipvis, groene lipvis, paling, murene, schorpioenvissen en langoesten. Verder kom je nog zeeanemonen, koralen, zeesponzen, schelpen, rivierkreeften, zee-egels, zeekomkommer en tal van andere dieren en planten tegen. Er zijn ook bloemenzeestruiken, die met hun lange bladeren de beschutting bieden aan tal van kleine vissen en ongewervelde dieren.

Het aquarium in Dubrovnik is geopend vanaf 1 April. Het Aquarium Dubrovnik is gesloten op maandag, van dinsdag t/m zondag is het geopend van 10:00-16:00 uur. Het aquarium Dubrovnik bevindt zich binnen de muren van het middeleeuwse fort St. Ivan

Excursies & uitstapjes

Wat is er te doen in en rond Dubrovnik? Vanuit Dubrovnik kunt u excursies en uitstapjes maken naar eilanden en steden in de omgeving. Er is voor ieder wat wils: wijnproeverijen, cultuur snuiven, eilandhoppen, natuur, avontuur of juist de rust opzoeken. Dit kunt u op eigen gelegenheid doen of via een van de organisaties die excursies aanbiedt.

Leuke excursies zijn te maken naar onder andere:

Kajakken

Een leuke manier om Dubrovnik van een andere kant te bekijken is vanaf het water met een kajaktour. Dat is weer is wat anders na het wandelen en terras hoppen. Al peddelend zie je de mooie muren en bouwwerken van Dubrovnik. Je bent even weg van de drukke stad, actief bezig en het is meestal veel koeler op zee. De tours zijn onder begeleiding, wel zo fijn op een plek die je niet kent. Je kan een tour doen die langs de stad gaat en waarbij je ook grotten ziet, een tour naar Lokrum, elafiti eilanden of een sunset tour. Een kano tour kan je online boeken.

Montenegro 


Montenegro ligt ten oosten van Dubrovnik en telt iets minder dan 700.000 inwoners. Het land heeft een rijke traditie en cultuur. De middeleeuwse steden Kotor en Budva, met vestingsmuren daterend uit de 14de eeuw, zijn zeker een vakantie bezoek waard. Naast de steden is er ook veel te doen voor natuurliefhebbers: bergen, zee, zon en sneeuw. Voor ieder wat wils. Het land telt 5 nationale parken, Europa’s diepste kloof en een groot vogelreservaat.

Mostar 

Mostar ligt in Bosnië-Herzegovina. Het heeft een rijke geschiedenis en oude binnenstad met indrukkwekkende bezienswaardigheden. De Neretva rivier deelt de stad in twee delen die historisch en cultureel sterk van elkaar verschillen. De Mostar brug / Stari Most (vertaling: Oude brug) verbindt de twee stadsdelen en is een publiekstrekker. De brug, ontworpen door Mimar Hajrudin, is 400 jaar oud en is grondig gerestaureerd na verwoesting in de jaren negentig. De brug staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat is er te zien en te doen in Mostar? Een paar suggesties voor bezienswaardigheden in Mostar:

  • Brug Stari Most
  • Neretva rivier
  • Bazaar Kujundziluk
  • Kajtaz’s huis, het oudste Turkse huis in Mostar
  • Oorlogsfotografie tentoonstelling
  • Museum over de oorlog en genocide
  • Koski-Mehmed Pasha’s Moskee
  • Stadscentrum

Bezoek ook de kleurrijke kiwi- en mandarijnplantages.

Hoeveel dagen heb je nodig in Mostar? Je hebt aan een dag genoeg om de highlights van de stad te zien.

Korčula

Korčula(-stad) ligt op het gelijknamige eiland Korčula, Een eiland en stad met een rijke geschiedenis! Wanneer je met de boot op weg gaat naar het eiland kun je je goed voorstellen hoe het er vroeger voor de schippers uitgezien moet hebben. Korčula heeft een gunstige ligging en heeft mede hierdoor in de geschiedenis vele oorlogen en strijd gekend.

Huis in Korčula

De stad is ommuurt en herbergt prachtige oude huizen en kerken. De straten zijn ingenieus gebouwd. Door de manier van bouwen is er in de zomer vaak een koel briesje te voelen in de straten en in koudere perioden wordt de scherpe wind afgevangen door de huizen.

Ook in Korčula zien we weer veel invloeden vanuit Venetië. Dit is onder andere terug te zien in de bouwstijl. De keuken werd op de bovenste verdieping van het huis gebouwd. Dit was in verband met brandgevaar zodat er zo min mogelijk kans was op schade aan de onderkant van het huis wanneer er brand uitbrak. Je ziet ook goed de overbrugging op de bovenste verdiepingen over de straten tussen de huizen (hier bevindt zich de keuken). Wanneer de kooplui door de straten gingen met hun koopwaar gaf de bewoner bovenin het huis aan welke spullen zij wilde kopen, liet vervolgens een mandje vanuit de bovenste verdieping zakken met geld waarna de kooplui de waren in het mandje deden en dit weer naar boven werd gehesen. Zo was het eten meteen in de keuken.

Geboorte huis Marco Polo

In Korčula stad is ook het geboortehuis van de beroemde Marco Polo te zien, er zijn mooie kerkjes, een kathedraal en musea over de geschiedenis van het eiland. Struin lekker door de straatjes, proef de sfeer, ga op souvenirjacht en geniet van de zon en het mooie uitzicht vanaf een van de vele mooie terrasjes!

Korčula stad is goed te bezoeken in één dag wanneer je vanuit Dubrovnik gaat. Het is mogelijk om met de auto te gaan en vervolgens met de boot de oversteek te maken. Tevens is het mogelijk om met een georganiseerde dagtour mee te gaan die ook vanuit Dubrovnik wordt aangeboden.

Wanneer je wat meer van het mooie eiland Korčula wil ontdekken is het aan te raden dit in je reis in te bouwen en er één of meerdere nachten te verblijven. Je kunt vanuit Korcula ook weer doorreizen naar omringende eilanden en richting Split. Zo krijg je een mooie indruk van de Kroatische kust!

Pelješac

Ston

Ga er lekker op uit naar het schiereiland Pelješac! Geniet van alles wat dit mooie schiereiland te bieden heeft! Bezoek een wijnboerderij en proef de heerlijke wijnen die in deze streek gemaakt worden. Neem een kijkje in één van de vele leuke dorpjes in deze streek en rijdt langs de prachtige kust. De regio staat ook bekend om zijn oesters die van zeer goede kwaliteit zijn. Breng ook een bezoekje aan het stadje Ston.

Ston staat bekend om de oesterbaaien en zoutwinning. Maar misschien wel het meest bekend zijn de Middeleeuwse verdedigingsmuren. De binnenmuur is bijna 900 meter lang en de grote buitenmuur heeft een omtrek van ongeveer 5 kilometer. Tegen een kleine vergoeding is het mogelijk om over een gedeelte van de stadsmuur te lopen. In verband met drukte en hitte is het raadzaam je bezoektijd hierop aan te passen.

De zoutpannen kan je ook bezichtigen net buiten het stadscentrum van Ston.

Combineer je bezoek aan deze streek met een bezoek aan Korčula-stad. Er worden vanuit Dubrovnik ook dagexcursies georganiseerd naar dit gebied.

King’s landing / game of thrones tour

Maak kennis met de fictieve stad King’s Landing uit de serie Game of Thrones. In onder andere Dubrovnik, Trsteno, Split en Lokrum zijn vele scenes opgenomen voor de serie. Voor wie de serie volgt zijn er veel herkenningspunten!

Elaphiti eilanden

De Elaphiti Eilanden zijn een groep van dertien eilanden ten noordwesten van Dubrovnik. De eilanden worden niet allemaal bewoond. De totale oppervlakte is ongeveer 30 vierkante kilometer en er wonen verspreid over de eilanden ongeveer 800 mensen. De eilanden hebben veel groene vegetatie en hebben nog relatief ongerepte landschappen. De naam Elaphiti komt van het Griekse woord hert. Men gebruikte de herten om de eilanden te bevolken. De Romeinse schrijver Gaius Plinius Secundus was de eerste die de eilanden met de naam Elafiti eilanden beschreef in zijn werk Naturalis Historia geschreven in de 1e eeuw. De eilanden Lopud, Šipan en Koločep worden permanent bewoont. Er is een veerboot vanuit Dubrovnik die naar de eilanden vaart en er zijn daarnaast meerdere aanbieders van toeristische excursies naar de eilanden. De meeste doen de 3 hoofdeilanden aan tijdens de excursie. De eilanden zijn autovrij. Er heerst een gemoedelijke, vriendelijke sfeer. De eilanden lenen zich goed voor een wandeling of juist wat ontspanning op een strand of terrasje.

Drie van de grotere en bewoonde Elaphiti eilanden:

  • Šipan – Het grootste eiland (15,8 km2) telt ongeveer 430 inwoners. Dit eiland ligt het verst weg van Dubrovnik in vergelijking met de andere twee eilanden hieronder genoemd.
  • Lopud – Het op twee na grootste Elaphiti eiland staat bekend om zijn zandstrandjes. Het ligt tussen het eiland Šipan en Koločep. Bezienswaardigheden en activiteiten op Lopud: Geniet op een van de fijne terrasjes en strandjes, ga op souvenirjacht of huur een fiets en verken het eiland! Er zijn ook tal van watersportactiviteiten mogelijk. Er zijn overblijfselen uit het Romeinse rijk, er staan prachtige oude villa’s, mooie kerkjes afgewisseld met een prachtig landschap. Er is een mooie tuin vlak achter de boulevard en wanneer je verder het eiland opgaat wederom mooie fruitbomen en olijfgaarden. Het is hier goed vertoeven.
  • Koločep – Dit Elaphiti eiland ligt het dichtst bij Dubrovnik, ongeveer 5 km uit de kust. Er wonen iets minder dan 300 mensen op het eiland. Activiteiten en bezienswaardigheden Koločep: Het eiland leent zich goed voor een mooie wandeling. Er is een prachtig afwisselend landschap met pittoreske huizen, olijfgaarden, citrusbomen en dennenbomen. De sfeer is rustig en gemoedelijk. Er zijn meerdere bezienswaardigheden op Koločep. Zo telt het eiland zeven kerken (pre-romaans) die dateren uit 9-11de eeuw, de tijd van de Kroatische koningen. Verder heeft het eiland een belangrijk aandeel gehad in de scheepsbouw.
  • Het is ook het overwegen waard om niet een dagtour te doen naar de 3 eilanden op 1 dag maar juist een of meerdere nachten te verblijven op een van de eilanden. Alle drie de eilanden hebben mogelijkheden hiertoe. Je hebt dan iets meer tijd om het eiland te ontdekken en van de rust en de natuur te genieten. Het is een leuke afwisseling met de drukte van de stad Dubrovnik. Suggesties voor overnachtingen zie hier rechts of klik hier.

Wanneer je van zeilen houdt is een het een goed idee om de Elafiti eilanden aan te doen! Meer informatie over zeilen in Kroatië kan je vinden door hier te klikken.
Je kan ook met een boottour de Elaphiti eilanden ontdekken. Een klein familiebedrijf, boatdubrovnik, verzorgd privé tripjes met de speedboot rondom Dubrovnik en de Elaphiti eilanden.

Split

De prachtige Dalmatische stad Split is zeker een vakantie bezoek waard! Het is de tweede stad van Kroatië en heeft een prachtig, autovrij, oud centrum wat bol staat van geschiedenis en sfeer. Langs de kust doemt het karakteristieke paleis van Diocletianus op wat kenmerkend is voor het aangezicht van Split. Je kan hier heerlijk struinen door de straatjes die binnen de muren van het paleis liggen. Er zijn hier vele winkeltjes, terrasjes, restaurantjes en musea te vinden. Voor het paleis, aan het water gelegen, ligt de Riva / boulevard. Er zijn hier tal van terrassen en restaurants te vinden en je kan hier heerlijk flaneren over de boulevard. Langs het water zijn veel bankjes waar je kan neerstrijken en kan genieten van de mediterrane sfeer en het uitzicht over het water en het eiland Brac in de verte. Breng ook een bezoekje aan de Marjanheuvel vanwaar je ook een prachtig uitzicht hebt over de oude stad.

Split staat met zijn paleis van Diocletianus en andere delen van het stadscentrum op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Buggy safari

Lokrum

Vanuit de oude haven in Dubrovnik zijn er regelmatig afvaarten naar het eiland Lokrum. Dit fraaie groene eiland en tevens natuurgebied valt onder de bescherming van UNESCO. Je kan het eiland al zien liggen als je in de oude haven van Dubrovnik staat of als je over de oude stadsmuur wandelt. De boottocht duurt ongeveer een kwartier en in het hoogseizoen is er overdag ieder halfuur een afvaart. Naar de actuele vaarschema’s kan je informeren in de oude haven van Dubrovnik. Met een beetje geluk staat er bij aankomst een sierlijke pauw, waarvan er meerdere op het eiland rondlopen, op je te wachten. Dit autovrije eiland leent zich uitstekend voor een relaxte dag aan een van de rots- en betonstrandjes of het meertje. Dus vergeet je handdoek niet! Je kan ook een mooie wandeling maken over het eiland. Trek hierbij wel een  paar stevige schoenen of wandelschoenen aan. De paden zijn  over het algemeen goed te bewandelen. Richting het fort loopt het pad wel wat omhoog en liggen er verspreid wat stenen, vandaar dat stevige schoenen wel handig zijn. Maar het is allemaal goed te belopen. Houd wel rekening met op welk tijdstip van de dag je gaat lopen mede in verband met de scherpe zon en de vaak hogere temperaturen rond het middaguur. Vergeet in ieder geval niet om zonbescherming en voldoende water mee te nemen!

Bij aankomst in de haven van Lokrum staat een grote plattegrond op een bord aangegeven, dit is handig om je even te oriënteren. Tip: maak een foto met je telefoon van deze plattegrond dan heb je die meteen bij de hand de gehele dag.

Naast wandel- en relaxmogelijkheden zijn er een aantal interessante bezienswaardigheden op Lokrum die je kunt bezoeken. Zo bevindt zich op het eiland een klooster wat grotendeels gerenoveerd is. Dit ziet er prachtig uit! De fans van Game of Thrones zullen ook herkennen dat hier een aantal scenes zijn gefilmd voor de serie. Er bevindt zich in een gedeelte van het klooster ook een terras en café. Het uitzicht is leuk, het terras aangenaam maar de bediening liet te wensen over. Gezelliger is het restaurantje dat het dichtst bij de haven is gelegen waar, toen we daar waren, live muziek was en de bediening erg vriendelijk en adequaat was.

Overige bezienswaardigheden op Lokrum:

  • De bron van Charlotte – dit stenen bassin werd gebouwd in de tijd van Maximiliaan van Habsburg. Mogelijk werd het gebruikt om in te baden en de tuin van water te voorzien.
  • De tuinen van Maximiliaan – Het betreft een unieke tuin waar de exotische planten goed in de oorspronkelijke vegetatie van het eiland zijn opgegaan. Zeker een bezoekje waard!
  • Het bos van steeneiken en zwarte essen – het eiland kenmerkt zich door een bijzonder rijke en diverse groep van verschillende planten en bomen.
  • Botanische tuin – De tuin stamt uit 1959 en is mede aangelegd om te onderzoeken hoe exotische planten zich zouden houden in het klimaat van Lokrum. De tuin is ernstig beschadigd geraakt tijdens de oorlog. Heden telt de tuin meer dan 800 plantensoorten.
  • De baai van Portoč – In deze baai is de haven van Lokrum. Tevens is hier een fijne plek om te relaxen en te zonnen.
  • Het bos van eiken- en dennenbomen – dit is een mooi stukje natuur om doorheen te wandelen.
  • Het kruis van Triton – Gebouwd ter nagedachtenis aan de zeelieden van het Oostenrijkse oorlogsschip Triton.
  • Skalica – Hier vond waarschijnlijk in de 12de eeuw de scheepsramp van de Engelse koning Richard Leeuwenhart plaats. Het is daarnaast de oudste haven van Lokrum.
  • Lazaret – dit is een voormalig ziekenhuis waar men in quarantaine verbleef. Het werd gebouwd in de 16de eeuw maar de bouw is nooit voltooid.
  • Het kleine water reservoir – Dit reservoir werd rond 1830 gebouwd voor de wederopbouw van Fort Royal en daarna werd het gebruikt voor het onderhoud van de tuinen van Maximiliaan.
  • Het grote waterreservoir – Omdat het kleine waterreservoir onvoldoende capaciteit bood voor de zomer werd dit tweede grotere reservoir aangelegd. De aanleg vond plaats in de periode van Maximiliaan.
  • Fort Royal – Dit fort ligt op het hoogste punt van het eiland Lokrum. De Fransen begonnen met de bouw na de bezetting van Dubrovnik begin 1806. Het bouwwerk werd uiteindelijk voltooid rond 1835 onder Oostenrijks gezag. Bovenop het fort is een prachtig panoramisch uitzicht op Dubrovnik en omgeving.
  • Hemels pad – een van de centrale wandelpaden.
  • Olijfgaard – De olijfgaard stamt nog uit de Benedictijnse regeringsperiode. Sommige bomen zijn al meer dan 300 jaar oud.
  • De kerk van de aankondiging. Hier wordt af en toe nog een mis gehouden.

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor een bezoek aan Lokrum?

Dat hangt ervan af. In een halve dag kan je zeker al de hoogtepunten van het eiland bekijken. Maar als je er eenmaal bent is het ook wel lekker om even te relaxen en te zwemmen en even bij te komen van de drukte uit de stad Dubrovnik. Dan is een dag ook prima.

Game of thrones Lokrum

Lokrum is ook filmset geweest van Game of Thrones. Het benedictijnenklooster op het eiland speelde een belangrijke rol in het Qarth-gedeelte van seizoen twee, met het tuinfeest van Xaro Xhoan Daxos in de kloostergangen. Je kan in het klooster foto’s maken in de ‘Iron Throne’. Voor de fans, je kan een speciale Game of Thrones tour boeken in Dubrovnik.

Hoe kom ik op Lokrum?

Zoals eerder genoemd kan je een kaartje kopen in de oude haven van Dubrovnik. De overtocht duurt ongeveer 10-20 minuten. Meestal vertrekt er wel elk half uur een bood vanuit de oude stad. Er wordt gevaren van april tot oktober. Afhankelijk van het seizoen gaat de eerste boot om 9:00 uur en de laatste gaat terug om 19:00 uur of 20:00 uur (seizoen afhankelijk). Check altijd ter plekke het afvaartschema zodat je niet voor plotselinge verrassingen komt te staan.

Er zijn ook kajak tochten onder begeleiding van een gids waarbij er vanaf de oude stad naar Lokrum kan worden gekajakt of gekanood.

Wat kost een ticket naar Lokrum?

Een retour voor een volwassenen is 27 euro en voor kinderen 5 euro.

Een privé watertaxi heeft een hoger tarief.

Goed om te weten

Handig om te weten: er zijn toiletten aanwezig op het eiland.

Cavtat

  • Hoe kom je in Cavtat? CavtatVanuit de oude haven in Dubrovnik kunt u met de boot naar het 15 km zuidelijker gelegen Cavtat. In de zomermaanden zijn er zeer regelmatig afvaarten. Je kunt er ook voor kiezen om met de watertaxi te gaan. Blue mile biedt een watertaxi service en kan je snel naar Cavtat varen. Een andere optie is om met de bus of auto naar Cavtat te reizen. Het pittoreske dorpje ligt aan een prachtige baai (Luka baai) en de boulevard heeft vele leuke terrasjes en restaurants. Cavtat leent zich goed voor een dagexcursie. Cavtat heeft een rijke geschiedenis waarvan nog veel kenmerken zijn terug te vinden.Bezienswaardigheden en andere activiteiten in Cavtat:2015-05-24 13.02.44
    • Maak een wandeling langs de baaien en het park. Hierbij komt u langs kleine rots- en zandstrandjes waar u rustig kan genieten van het mooie uitzicht. Bij een wandeling langs de baai kunt u ook het Mausoleum Obitelji Račić bezichtigen.
    • Mausoleum Obitelji Račić, ontworpen door Ivan Meštrović, ligt op de heuvel tussen de Tihabaai en Lukabaai in en is opgetrokken uit marmer van het eiland Brač. Het werd begin 20ste eeuw gebouwd in opdracht van de familie Račić. Om het mausoleum liggen andere graven en is er een mooi uitzicht over de zee en omliggende baaien.
    • Franciscanenklooster in Cavtat.
    • Bezichtig het paleis van de stadsregent uit de 16de eeuw.
    • Sint Nicolaaskerk. Deze kerk is in barokstijl gebouwd.
    • Duiken in Cavtat
      • Er zijn meerdere schepen gezonken voor deze kust. Sommige wrakken zijn nog te zien voor duikers. Voor duikexcursies kijk op: epidaurum.
    • Zwemmen en zonnen kan op vele plekken in Cavtat. De fijnste strandjes zijn aan de baai Uvale Tiha.
    • Eten en drinken in Cavtat: De restaurants en cafés zijn zeker niet dun bezaaid. Er is voor ieder wat wils. Suggestie: Taverna Galjia adres: Vuliceviceva 1, Cavtat.
    • Voor wie wat langer in Cavtat wil blijven zijn er aantrekkelijke mogelijkheden voor verblijf in onder andere hotels, appartementen en campings.
    Mausoleum Obitelji Račić

    Mausoleum Obitelji Račić

    Cavtat

    Cavtat

    Franciscanenklooster

    Franciscanenklooster

    Cavtat

    Cavtat

    Begraafplaats bij mausoleum

    Begraafplaats bij mausoleum

Strand Dubrovnik

Dubrovnik staat bekend om haar mooie stranden! Er zijn verschillende type strand waaronder zand, grind, steen en betonstranden. Het is heerlijk, een verkoelend briesje op een warme dag, aan het kristalheldere water!

Veel hotels in Dubrovnik hebben een strand. De meeste zijn vrij toegankelijk, ook voor mensen die niet in het betreffende hotel verblijven.

Op veel stranden is er de mogelijkheid tot het huren van parasols en ligbedden. Daarnaast zijn er op veel stranden watersportmogelijkheden (tegen betaling) en bijna elk strand heeft een bar of restaurant in de buurt.

Ook de eilanden voor de kust hebben betoverende stranden! Makkelijk bereikbaar is Lokrum waar het heerlijk rustig is. Ook de Elaphiti eilanden hebben heerlijke stranden.

Populaire stranden in de stad zijn Lapad en Copacabana.

Wat zijn leuke plekken om naar het strand te gaan in en om Dubrovnik? Hieronder staan een aantal suggesties voor een leuke stranddag.

Stranden:

– Copacabana strand

Dit kiezelstrand, met prachtig uitzicht, ligt op iets meer dan 5 km afstand van Dubrovnik. Er zijn watersportfaciliteiten en horecagelegenheden.

-Lokrum

Dit eiland ligt voor de kust van Dubrovnik en is goed bereikbaar met de boot vanuit de haven in de stad. Er zijn meerdere strandjes, veelal rotsachtig. Het is er heerlijk rustig met een prachtig uitzicht!

– Lapad strand

Dit zandstrand licht bij de Lapad baai. Er zijn horecagelegenheden, kleedhokjes, ligstoelen en parasols. Het betreft een redelijk afgeschermd strand.

– Banje strand

Kiezelstrand met prachtig uitzicht op Dubrovnik. Er zijn horeca- en watersportgelegenheden. Rust lekker uit op een ligstoel onder een parasol of huur een waterfiets en ga op verkenning uit!

– Buza strand

Rotsachtig, in de zomermaanden is de strandbar hier open.

–           St. James strand Dubrovnik

Kiezelstrand met weids uitzicht op de omgeving. Er zijn sportfaciliteiten.

Tips Dubrovnik

Een aantal tips voor je verblijf in Dubrovnik om je verblijf wat te vergemakkelijken en geld te besparen:

Dubrovnik card

  • Met de Dubrovnik card heeft u toegang tot 8 cultureel-historische monumenten tegen een gereduceerd tarief. Er zijn kaarten verkrijgbaar met een geldigheidsduur van 1, 3 en 7 dagen. Wie online bestelt krijgt een extra reductie op de prijs. Tevens krijg je een buskaart voor de stad Dubrovnik. Deze zal je echter weinig gebruiken aangezien alle bezienswaardigheden in de oude, autovrije, stad zijn. De buskaart kan uiteraard wel handig zijn voor wie zijn accommodatie verder van het oude stadscentrum heeft. Voor meer informatie bekijk:
    Dubrovnikcard. De kaart hoeft niet online besteld te worden maar kan ook in de stad zelf gekocht worden.

Supermarkt

  • Voor wie geen ontbijt bij het hotel / appartement heeft geboekt zijn er mogelijkheden om te ontbijten bij een lokaal restaurant in de stad. Voor wie wat geld wil besparen, zelf een specifiek ontbijtmenu in gedachten heeft of haastig is omdat je op tijd moet zijn bij een excursie is het handig om ergens een broodje/fruit etc af te halen of bij een supermarkt wat lekkers te kopen. In de stradun zit een zaak die broodjes verkoopt. Deze zijn op zich goed maar in een zijstraatje van de Stradun (straat: Antuninska) zit een klein supermarktje. Dit supermarktje verkoopt lekkere verse broodjes met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast zijn de broodjes er minder duur dan in de stradun. Ook lekker om meteen wat vers fruit en (gekoelde) drankjes in te slaan.

Geld

  • Geld wisselen van Kuna naar Euro is niet langer nodig. Sinds 2023 kan je betalen met je Euro’s! In de hoofdstraat zijn meerdere geldautomaten waar je kan pinnen.

Slecht ter been?

  • Let dan op waar u uw overnachting boekt. Een groot aantal appartementen in de ommuurde binnenstad zijn alleen te bereiken via trappen. Ondanks dat dit vaak hele leuke locaties zijn om te logeren is dit niet praktisch voor mensen die slecht ter been zijn of niet hun koffer naar boven kunnen sjouwen. Neem wanneer u slecht ter been bent bijvoorbeeld een hotel/accommodatie die bij de stradun ligt en informeer van tevoren naar de bereikbaarheid wanneer u overweegt een accommodatie te boeken en beperkt bent in uw mobiliteit. Houdt er ook rekening mee dat er in de ommuurde binnenstad geen autoverkeer mogelijk is.

Overnachten Dubrovnik

Hoeveel dagen heb je nodig in Dubrovnik?

Voor de stad zelf kan je een paar dagen inplannen. Je kan het uiteraard ook combineren met een strandvakantie of bezoek aan de eilanden in de buurt. In dat geval is het beter wat meer tijd in te plannen.

Waar kan je het best logeren in Dubrovnik?

Er zijn in Dubrovnik talloze mogelijkheden om te overnachten. Als je in de oude stad wilt slapen is het aan te raden om een appartement te huren bij een particulier of voor een B&B te kiezen. Er zijn ook een paar leuke hotels in de ommuurde binnenstad te vinden maar de meeste hotels liggen buiten de muren van Dubrovnik. Als je wat minder goed ter been bent kijk dan even goed hoe je verblijf is gelegen. Veel accommodaties in de binnenstad zijn heel erg leuk en mooi gelegen maar je moet vaak wel een aantal trappen op.

Hieronder een aantal aanraders.

Hotel Dubrovnik Palace

Prachtig uitzicht op de Elaphiti eilanden! Je bent hier uit de drukte van de stad maar met de bus alsnog in 15 minuten in het centrum.

Meer informatie: klik hier.

minervaApartments Minerva
We hebben hier zelf overnacht. Dit appartement is een aanrader. Je moet wel een aantal trappen omhoog met de bagage, maar het appartement is leuk gelegen en van alle gemakken voorzien.

Meer informatie. Klik hier.

villa floresVilla Flores
In dit appartement hebben we een paar dagen overnacht. De gastvrouw was erg vriendelijk en het appartement was goed verzorgd. Het appartement is centraal in de oude stad gelegen en van alle gemakken voorzien.

Meer informatie: klik hier.

hotel-stari-grad-1Boutique hotel Stari Grad
Stari Grad is een wat duurder hotel, maar wel een heel mooi en luxe gelegen midden in de oude binnenstad. Dit hotel is zeker de prijs waard. De ligging is fantastisch. Hotel Stari Grad is een van de weinige hotels in de ommuurde binnenstad. De meeste overnachtingsmogelijkheden in de binnenstad zijn appartementen van particulieren.

Meer informatie: Klik hier.

imperialHilton Imperial hotel
Dit luxe hotel is ideaal gelegen, pal naast de oude stadsmuren van Dubrovnik. Ideaal voor wie over de luxe en gemakken van een goed hotel wil beschikken en daarnaast de perfecte locatie ten opzichte van het centrum. Heerlijk als je ‘s avonds door de smalle straatjes van het oude centrum wilt keuvelen. De centrale bushalte is voor de deur.

Meer informatie: Klik hier.

2625719_367_zSun Gardens Dubrovnik
Sun Gardens Dubrovnik ligt een stukje buiten de binnenstad van Dubrovnik, maar is via een pendelbus goed te bereiken. Het hotel is groot met meerdere zwembaden, een spa, veel keuze uit restaurants, sportactiviteiten en enkele winkeltjes. Je hebt hier een prachtig uitzicht over zee en de Elaphiti eilanden.

Meer informatie: Klik hier.

Er zijn ook veel mogelijkheden voor een all inclusive vakantie in Dubrovnik.

Winkelen Dubrovnik

Waar kan je winkelen in Dubrovnik?

Binnen de stadsmuren van Dubrovnik zijn kleine winkeltjes met lokale producten en delicatessen. Daarnaast zijn er veel souvenirwinkeltjes. In de oude stad zijn een ook een aantal modewinkels te vinden.

Net buiten de stadsmuur, bij de taxistandplaatsen, is een grote drogisterij.

Uitgaan Dubrovnik

Banje Beach Restaurant and Night Club

Goed gelegen trendy club en restaurant aan het strand. Een hippe ontmoetingsplaats voor onder andere locals en toeristen. Heerlijk om te ontspannen overdag of lekker los te gaan op de muziek ’s avonds! Er is ook een cocktailbar met een uitgebreide kaart en heerlijke drankjes.

Adres: Ul. Frana Supila 10/B, 20000, Dubrovnik, Kroatië

Voor meer informatie over deze club klik hier.

Culture Club Revelin

Deze club is uniek gelegen in de Revelin toren in het stadscentrum. Deze gelegenheid heeft een prachtig terras met spectaculair uitzicht over Dubrovnik. Er worden hier regelmatig evenementen georganiseerd onder andere tijdens het Dubrovnik zomer festival en er hebben vele artiesten opgetreden waaronder bekende namen uit de Kroatische muziekscene en internationale bekende namen. De club staat sinds kort op de prestigieuze Top DJ Mag lijst, van de beste 100 clubs ter wereld.

Voor de actuele agenda kunt u kijken op deze website.

Adres: Svetog Dominika 3, 20000 Dubrovnik.

Latino Club Fuego

Deze club is gelegen in de oude stad en je kan hier van verschillende soorten muziek genieten waaronder Latin, R&B, techno, house, rap en andere stijlen. Er treden hier ook regelmatig bekende lokale bandjes op.

Adres: Pile Brsalje 11, Dubrovnik.

Eten en Drinken Dubrovnik

Wat eet je in Dubrovnik? En waar kan je lekker eten in Dubrovnik?

In de straat Prijeko zijn veel eettentjes en is er voor ieder wat wils!

Visliefhebbers: Vraag bij de restaurants ook naar de ‘catch of the day’!

Aanraders:

  • Konoba Rozario
    • Gezellig en lekker eten kan je bij Konoba Rozario (Prijeko ul. 2, tel 020 322015, website). Het kan hier druk zijn en reserveren is raadzaam.
  • Buža Bar
    • De locatie is een belevenis! Dit terras ligt op de rotsen direct aan zee. Leuk om een drankje te doen!

Wat kost uit eten in Dubrovnik?

De prijzen variëren. De kosten liggen gemiddeld hoger binnen de stadsmuren van Dubrovnik ten opzichte van restaurants verder daarvandaan.

Dubrovnik met kinderen 

Tips voor leuke activiteiten en uitstapjes in Dubrovnik met kinderen

  • Met de kabelbaan in Dubrovnik. Een spannende attractie voor kinderen met als beloning een prachtig uitzicht over de stad en de zee.
  • Een tochtje vanuit de haven de zee op. Je kan de boot nemen naar Lokrum of Cavtat voor een dagje uit. Er zijn ook boten die een speciale doorzichtige bodem hebben zodat je kan zien wat er voor zeeleven is.
  • Uitje naar het eiland Mljet. Er zijn hier tal van watersporten te doen zoals kanoën, windsurfen en snorkelen en je kan er heerlijk zwemmen. Een andere mogelijkheid is om hier te wandelen of te fietsen of onder begeleiding van een gids een excursie te doen. Vergeet niet om je waterschoenen mee te nemen vanwege al het zeeleven of de bodem waaronder de zee-egels.
  • Aquarium in Dubrovnik is een leuk uitje in het centrum van Dubrovnik en leuk te combineren met andere bezienswaardigheden in de stad of het lopen van een rondje over de oude stadsmuren. Het aquarium Dubrovnik laat je kennis maken met de rijke flora en fauna van de Adriatische zee. Er zijn 31 bassins aanwezig waar vers zeewater continu doorheen stroomt. Leuk om zo kennis te maken met de onderwaterwereld. Hier zwemt onder andere zeebaars, brasem goudkopzeebrasem, zeebrasem, bruine lipvis, groene lipvis, paling, murene, schorpioenvissen en langoesten. Verder kom je nog zeeanemonen, koralen, zee-sponzen, schelpen, rivierkreeften, zee-egels, zeekomkommer en tal van andere dieren en planten tegen. Er zijn ook bloemenzeestruiken, die met hun lange bladeren de beschutting bieden aan tal van kleine vissen en ongewervelde dieren. Het aquarium in Dubrovnik is geopend vanaf 1 April. Het Aquarium Dubrovnik is gesloten op maandag, van dinsdag t/m zondag is het geopend van 10:00-16:00 uur. Het aquarium Dubrovnik bevindt zich binnen de muren van het middeleeuwse fort St. Ivan
  • Er is een familie wandel tour door Dobrovnik (zie hieronder)

Vervoer Dubrovnik

2015-05-25 15.42.41Er zijn meerdere vervoersmogelijkheden om van en naar Dubrovnik te reizen. Dubrovnik heeft een eigen luchthaven, ongeveer 20 kilometer van het centrum van de stad gelegen, waar ook vanuit Amsterdam rechtstreeks naartoe gevlogen wordt (o.a. Croatia Airlines). Met de bus of taxi bent u vervolgens snel, in ongeveer 30 minuten, in het centrum van Dubrovnik.

Voor wie vanuit Dubrovnik verder wil reizen door Kroatië zijn er meerdere vervoersmogelijkheden. Met de veerdiensten van Krilo en Jadrolinja kan men per boot doorreizen naar Split, Brač, Hvar, Korčula, Mljet, Vis, Mali Lošinj, Cres, de elaphiti eilanden, havens in het district van Zadar, het district van Šibenik en het district van Rijeka. Tevens is er een mogelijkheid om per boot naar Italië (Ancona en Bari) door te reizen. Meerdere reisopties zijn uitstekend voor mensen die zonder eigen (huur-)auto reizen en zo vanuit Dubrovnik naar het noorden willen reizen. Een leuke optie is om bijvoorbeeld een paar nachten op een eiland te verblijven en daarna weer verder door te reizen naar het noorden. Let op: in het hoogseizoen zijn er over het algemeen meer reismogelijkheden en frequentere afvaarten dan in het laagseizoen. Sommige veerdiensten zijn alleen voor voetgangers en andere zijn ook uitgerust om mensen met auto’s mee te nemen. Voor actuele vaarschema’s en reismogelijkheden gaat u naar de website van krilo en jadrolinija.

Voor wie wat sneller naar het noorden wil is er de mogelijkheid om met het vliegtuig verder te reizen naar onder andere Split/Trogir of Zagreb (met Croatia Airlines).

Over het algemeen is het openbaar vervoer en de busverbindingen goed onderhouden en zeer goed betaalbaar.

Voor wie de route nog iets meer op eigen tempo wil doen is een (huur-) auto een goede optie om verder te rijden vanuit Dubrovnik. De autoweg langs de kust is prachtig om te rijden. Leuk om in kleine dorpjes en kustplaatsjes een korte stop te houden of een bezoek te brengen aan een wijnboerderij.

Er is heden geen treinverbinding van en naar Dubrovnik.

Boat tours

Het is ook mogelijk om zelf met een boot en een gids op pad te gaan in de omgeving van Dubrovnik. Zie bijvoorbeeld Dubrovnik Boat Rent voor verbindingen tussen Dubrovnik en Mljet, Korcula en de Elaphiti eilanden.

Zeilen

Een hele mooie manier om de kust te ontdekken is door een zeilvakantie te boeken. De Adriatische kust is beeldschoon en leent zich prima voor een mooie zeilvakantie. Veel eilanden in Dalmatië zijn onbewoond en daardoor ook moeilijk toegankelijk. Met een zeilvakantie kan je dus veel meer zien van deze natuur en heb je een mooie afwisseling van rust en actie, natuur en cultuur. Kijk voor meer informatie bij Nautisail

Klimaat Dubrovnik

Het binnenland van Kroatië heeft een landklimaat en de Adriatische kust heeft een mediterraan klimaat. De zomers aan de Adriatische kust zijn veelal warm, droog en zonnig met een temperatuur van meestal bovenin de twintig graden en de winters zijn er nat en zacht.